România joacă un rol central în tranziția energetică europeană / Angajamentele anunțate la OCDE de Ministrul Energiei, Sebastian Burduja

România joacă un rol central în tranziția energetică europeană / Angajamentele anunțate la OCDE de Ministrul Energiei, Sebastian Burduja
Sursa FOTO: Ministerul Energiei
Publicat: 19/09/2024, 17:45
Actualizat: 19/09/2024, 17:49

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a reprezentat România la evenimentul „Roadmaps to New Nuclear 2024” organizat de Agenția pentru Energie Atomică (NEA) la sediul OCDE din Paris.În cadrul evenimentului, Sebastian Burduja a subliniat rolul central pe care România îl joacă în tranziția energetică europeană prin inițierea și promovarea unor proiecte de extindere a capacităților nucleare.

Sebastian Burduja a condus, în calitate de președinte, sesiunea dedicată dezvoltării lanțului industrial pentru sectorul nuclear, reafirmând angajamentul României de a contribui semnificativ la securitatea energetică globală, competitivitatea economică și atingerea obiectivelor de neutralitate climatică până în 2050.

În domeniul energiei discutăm adesea despre o trilemă: securitate energetică, competitivitate și schimbări climatice. La Paris, în fața statelor membre OCDE, am adus în discuție o a patra alternativă care vizează capacitățile locale și lanțurile de aprovizionare. România este printre puținele state din lume cu un ciclu nuclear integrat, avem unii dintre cei mai buni experți din lume, iar reactoarele de la Cernavodă sunt ambele pe podiumul mondial prin siguranța și eficiența în exploatare, a declarat Sebastian Burduja.

România are singurul simulator din Europa pentru pregătirea viitorilor ingineri pentru reactoarele modulare de mici dimensiuni (SMR) la Politehnica București și construiește singură instalație de detritere (CTRF) din Europa.

Bazată pe o tehnologie românească inovatoare, dezvoltată de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice – ICSI Rm. Vâlcea, instalația creează premisele ca România să devină un centru european pentru producția și exportul de tritiu (combustibil candidat al viitoarelor reactoare de fuziune).

Ambiții mărețe până în 2025

Potrivit Agenției pentru Energie Nucleară, pentru a atinge obiectivele climatice și de securitate energetică, este necesară triplarea capacității nucleare globale, atingând o capacitate de 1.160 GWe până în 2050.

Pentru atingerea obiectivelor globale de triplare a capacităților nucleare până în 2050, cooperarea globală este esențială pentru acces la finanțare și o forță de muncă calificată, a subliniat ministrul Burduja.

Această extindere presupune construirea a aproximativ 20 GWe pe an între 2030 și 2050, un nivel de investiție care nu a mai fost văzut de la construcțiile masive din anii 1970 și 1980, precizează ministerul Energiei.

România, alături de alte țări precum Franța, Statele Unite și Suedia, și-a asumat angajamente ambițioase în extinderea infrastructurii nucleare, inclusiv dezvoltarea proiectelor de reactoare modulare mici (SMR).


CITEȘTE ȘI:

Marcel Ciolacu, despre cum vede dezvoltarea țării în calitate de președinte: Transporturile, Sănătatea, Energia și Mediul din PNRR sunt prioritare

UE anunță asistență energetică pentru UCRAINA, pe durata iernii /Ursula von der Leyen: „Facem sistemul energetic al Ucrainei mai rezilient”

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ucis din întâmplare cu o lovitură de tanc. Cum a ajuns să fie lichidat liderul...
Mario Fresh a comis trădarea supremă? Noua iubită e chiar prietena Alexiei Eram?! Cum arată...
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30...
Ciupercile, darurile otrăvite ale pădurii. Cum deosebim ciupercile comestibile de cele otrăvitoare. Perechea toxică a...
România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră
România trece, în curând, la ora de iarnă 2024. Data la care se dau ceasurile...
Operație de prelevare de organe oprită pentru că pacientul „dădea prea multe semne de viață”
Digi RCS-RDS oferă tuturor abonaților din România noul telefon OPPO A60. Ce trebuie să faci...
Ce efect are o singură doză de Cola dietetică asupra organismului, în doar o oră...
Daniel, handbalist de succes, s-a întors în ţară după 8 ani şi a pornit o...
"E primul pas spre un război mondial". Cei 10.000 de soldați din Coreea de Nord...
O femeie din Călărași a căzut cu tot cu balcon de la etajul 3, în...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
💣Chinezii aduc un nou SUV în România. Bate Dacia Duster la dotări și arată BOMBĂ...
Nicotina nu se găseşte doar în ţigări, ci şi în aceste 6 alimente
Oamenii de știință sunt ȘOCAȚI! Plantele și pădurile nu au absorbit carbon aproape deloc anul...
Interzis în UE din 15 februarie 2025. S-a dat ordin României. Nimeni nu mai vinde
Semnele care îți arată cine ai fost într-o viață anterioară
Radu Mazăre, tată pentru a doua oară. Soția sa a adus pe lume un băiat....
VIDEO Adrian Marțian și-a găsit copiii! Cei trei minori au spus adevărul: "Am ajuns la...
Cum s-a simțit Raluca Bădulescu pe vremea când era ceva mai plinuță? De ce se...
Anunțul care zguduie televiziunea din România! Delia Budeanu a murit: "Un om minunat, o doamnă...
BANCUL ZILEI. Bulă: – Vreau să-mi tatuați numele iubitei mele acolo, jos!
O povestire necunoscută a lui Bram Stoker, descoperită în arhivele Bibliotecii Naționale a Irlandei